İnsan vücudunda bulunan eksik bir bölümü girederen yapay bir aygıtlara protez denilmektedir. Ağız ve dişleri ele alan yapay aygıtlara Diş Protezleri(dental protezler) denir. Diş ve kemik kayıplarının başlıca nedenleri arasında zamanında tedavi edilmeyen diş ve diş eti hastalıkları gelmektedir. Diş protezleri kaybedilen ağız sağlığının yeniden temin edilmesini sağlar. Diş protezleri ağıdaki eksik fonksiyonları giderir ve yeniden düzgün çiğneme, düzgün konuşma ve estetik görünümün kazanılmasını sağlar.
Protez Çeşitleri
Kullanım ve uygulama alanlarına göre diş protezlerinin farklı çeşitleri bulunmaktadır
Sabit Protezler
Doğal dişlerden faydalanılarak ve ağızdaki mevcut dişlerin üzerlerinde yapılan bir takım hazırlıklardan sonra yapıştırılan, ağızdan hiç çıkmayan protezlere denir. Sabit protezler hasta tarafından çıkarılamayan kron-köprü gibi yapıştırma protezlerdir.
Hareketli Protezler:
Hareketli protezler hastaların kendileri tarafından ağza takılıp çıkarılabilen, günlük bakıma ihtiyacı olan protez çeşididir. Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği diş protezleridir.
Tam Protez (Total / Damak Protezleri)
Ağızdaki tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda damaklardan destek alınarak yapılan protezlere tam protez denir. Damaklarda bulunan kemik yapısına, kemik miktarına, kemik şekline ve damaklar üzerinde bulunan yumuşak dokuların esnekliğine ve kalınlığına göre kişiden kişiye kullanım rahatlığı değişiklik göstermektedir.
Parsiyel Protez (Kısmi / Bölümlü Protezler)
Ağızda kısmi diş eksikliklerinde köprü uygulaması yapılamadığı durumlarda eksik bölgelerin üzerine yumuşak dokudan destek alacak şekilde oturan ve var olan dişlerden çeşitli yöntemlerle destek alınanarak uygulanan protez diş çeşididir. Dişler üzerine takılan tırnaklar ve kancalar ile ağza yerleştirilmeleri sağlanır.
Hassas Tutuculu Protezler
Kısmen dişsiz olan ağızlara uygulanır. Kanca gibi dışarıdan görünen herhangi bir bağlantı elemanı olmayan estetik protezlerdir.
İmplant Üstü Protezler
Damak protezlerin ağızda sabitlenmesi, tam protezlerin kullanım sırasında ağızda oynamaması için diş implantlarından faydalanılmaktadır. Çene kemiğine yerleştirilen diş implantlarının üzerine yapılan protezler hastaların konforunu arttırmaktadır.
Detaylı Bilgi Formu